Jeszcze zanim pojawiła się moda na grillowanie podstawą spotkań ze znajomymi zwłaszcza wśród młodych osób były ogniska. Oczywiście grill jest znacznie łatwiejszy do przygotowania, gdyż nie wymaga posiadania odpowiednio dostosowanego miejsca, w którym można go zorganizować. Z tego powodu w niemal każdym ogrodzie przydomowym można bez przeszkód przygotować grilla. Z ogniskami bywa nieco trudniej.
Najlepszym sposobem na przygotowanie ogniska jest udanie się w miejsce, gdzie można bezpiecznie przygotować miejsce z dala od wysokich traw oraz drzew. W warunkach domowych wiele osób decyduje się na zbudowanie wiat, które pozwalają na bezpieczne przygotowanie ogniska. Ognisko pozwala na pieczenie różnych mięs oraz przygotowania pieczonych ziemniaków. Mięso pieczone na ogniu ma nieco innych smak w stosunku do mięs grillowanych.
Okresem, który doskonale się sprawdza przy przygotowywaniu ognisk jest wrzesień. Jest to czas, gdy można nadal korzystać z doskonałej pogody, zwłaszcza w okresie charakterystycznego dla polskiego klimatu babiego lata. Co ważniejsze właśnie w tym okresie można korzystać z młodych ziemniaków, które można wykorzystać w ognisku.
Jeśli chce się przygotować pieczone ziemniaki bardzo ważne jest decydowanie się na wybór odpowiednich odmian ziemniaków. W zależności od wybranego rodzaju ziemniaków inny będzie między innymi czas, w którym ziemniaki się upieką. Przy pieczeniu ziemniaków ważne jest również, by ziemniaki dobrze się upiekły, co wymaga często nawet godziny trzymania ziemniaków w żarze, co daje pewność, że ziemniaki są upieczone a nie surowe.