Okres lata a przede wszystkim czerwiec to czas, w którym pojawiają się truskawki, które są jednymi z najbardziej popularnych w Polsce owoców. Zastosowań truskawek w kuchni jest mnóstwo, ale jednym z bardziej pi popularnych jest przygotowanie z truskawek dżemów. Następnie takie dżemy mogą być wykorzystane w okresie zimowym do przygotowania pożywnych, zdrowych śniadań.
Przygotowanie dżemu z truskawek wcale nie jest trudne. Jednocześnie wykonanie takiego dżemu w warunkach domowych daje pewność, co do składników użytych do wykonania dżemu. W ten sposób mamy pewność, że w dżemie nie znajdują się żadne słodziki czy inne środki chemiczne, które bardzo często dodawane są do dżemów, które dostępne są w sklepach.
Do przygotowania dżemu trzeba na pierwszym miejscu właściwe przygotować truskawki. Najlepszym rozwiązaniem jest rozłożenie przygotowania dżemu na dwa dni. Pierwszego dnia truskawki warto obrać z szypułek i odstawić. Do obranych truskawek dodajemy cukru a następnie mieszamy ostrożnie truskawki wraz z cukrem. Następnie przygotowaną mieszaninę należy odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia przygotowuje się mieszaninę na dżem. Mieszaninę z cukru i truskawek gotuje się do momentu, aż cała masa zgęstnieje. Gotowanie powinno wynosić mniej więcej pół godziny. Po tym czasie do mieszaniny dokłada się masło. Zagotowaną już masę przekłada się do słoików, które wcześniej zostały włożone do nagrzanego piekarnika. Na słoiki nakłada się papier pergaminowy po włożeniu do nich przygotowanej mieszaniny z truskawek.