Nie ma takich składników znajdujących się w pożywieniu, które działają jedynie negatywnie na ludzki organizm. Zgodnie z zasadami stosowanymi w chemii każda substancja może być zarówno trucizną, jak też można działać korzystnie na ludzki organizm. Nie inaczej jest w przypadku słodyczy oraz cukrów. Jak wskazują normy WHO pewne dawki cukru mogą być korzystne dla ludzkiego organizmu a najważniejsze jest unikanie spożywania nadmiernych ilości cukrów zwłaszcza w produktach spożywczych, które są sztucznie przygotowywanego.
Za bardzo niekorzystne dla ludzkiego organizmu uznawane są różnego rodzaju słodziki, które często stosowane są w różnego rodzaju napojach. Słodycze można również zastępować poprzez stosowanie przede wszystkim owoców, w których znajdują się duże ilości cukrów, ale w prostej postaci.
Dostarczanie organizmowi cukrów w prostej postaci pozwala organizmowi na bardzo szybkie zużytkowanie tego rodzaju cukrów, czyli ich przekształcenie na energię. Wiele osób sięga po słodycze ze względu na chęć dostarczenia organizmowi w krótkim czasie odpowiednich ilości cukrów, które pozwalają na szybkie zapewnienie organizmowi energii w ciągu dnia. Wprawdzie słodycze dostarczają energię znacznie szybciej, ale lepszym rozwiązaniem jest postawienie na owoce, jak jabłka, gruszki.
Cukry złożone znajdujące się w słodyczach rzadko są w pełni zużywane w organizmie zaraz po spożyciu słodyczy. Z tego powodu proste cukry są dużo lepszym pomysłem przy chęci dostarczenia organizmowi w krótkim czasie większych dawek energii.