Pieczywo ważnym składnikiem każdej diety

BreadKiedy spojrzymy na piramidę żywieniową, szybko zauważymy, że jednym z najważniejszych jej elementów są węglowodany. Są one doskonałym źródłem energii, a także wielu witamin oraz składników odżywczych. Warto zatem o tym pamiętać i włączyć do swojej diety pieczywo każdego dnia. Jakie pieczywo jednak najlepiej spożywać i w jakiej ilości? Oto najważniejsze porady dietetyczne związane bezpośrednio z tym właśnie tematem w praktyce.

Po pierwsze, przyjrzyjmy się gatunkom pieczywa, bo tych na rynku jest naprawdę sporo. Ogromny wybór gwarantuje piekarnia Asprod w Szczecinie. Warto postawić przede wszystkim na pieczywo z mąki pełnoziarnistej – na przykład chleby orkiszowe, czy też razowe. A to dlatego, że są one najkorzystniejsze dla naszego organizmu przede wszystkim z uwagi na bardzo wysoką zawartość błonnika. Błonnik zaś przekłada się na doskonałe trawienie oraz pozwala z łatwością przyspieszyć przemianę materii. A to, w konsekwencji, zapobiega przybieraniu na wadze i zapewnia doskonałą pracę naszemu organizmowi.
Jeśli zaś chodzi o ilość spożywanego pieczywa – wszystko oczywiście zależy od naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego oraz prowadzonego stylu życia. Nie ulega jednak wątpliwości, że kilka kromek każdego dnia nie stanowi najmniejszego nawet problemu i każdy, kto tyle będzie jadł, poczuje się zdrowo i nie będzie miał żadnych problemów z trawieniem, czy też niedoborów ważnych dla zdrowia mikroelementów. Warto zatem, jak widzimy, jeść pieczywo na zdrowie – wybierając przy tym dobrej jakości chleby oraz bułki. To się zawsze nam opłaci.