Dodatki w kuchni polskiej

44

Klasyczna kuchnia polska różni się od siebie na przestrzeni różnych krain geograficznych. Posiada, jednak jeden wspólny mianownik- przyprawy. W tej części Europy naprawdę mocno przyprawa się nie tylko warzywa, ale również produkty pochodzenia zwierzęcego. Używa się między innymi kopru, pieprzu, chrzanu i innych dodatków korzennych. Kuchnia polska ma jak każda inna również swoje wady. Największą z nich okazuje się być tłuszcz. Polacy naprawdę uwielbiają golonki, ociekające tłuszczem pieczenie oraz niezdrowe zupy. Jakość naszych dań oddają także mięsa czerwone oraz dziczyzna. Środkowoeuropejskie lasy słyną przecież z saren, dzików i jeleni. Nie można polemizować ze stwierdzeniem, że jedzenie polskie jest dość proste w przygotowaniu. Nie wykorzystujemy niespotykanych przypraw i marynat. Bazujemy wyłącznie na naturalnych smakach. Między innymi dlatego nasza kuchnia ceniona jest na całym świecie. Jako nieliczni posiadamy również słabość do zakwaszanych kapust oraz ogórków. W niektórych kulturach uważają je za ohydne i zepsute, ale tak naprawdę dodają one stylu nawet najprostszym daniom. Niestety obserwuje się zanik tradycyjnej kuchni polskiej wywołany pojawieniem się pożywienia typu Fast food. Polacy nie widzą, że to co najsmaczniejsze gotuje się w ich domach a nie w obleśnych barach oraz śmierdzących knajpach serwujących stare kotlety oraz bardzo tuczące frytki.