Węglowodany i tłuszcze pod kontrolą

WęglowodanyPolska kuchnia od lat słynie z ogromnej bomby kalorycznej jaką w sobie zawiera, nasze babcie , mamy i często my same kochamy kuchnie ciężkostrawna, bardzo kaloryczną i sycąca. Zapominamy jednak że nasze życie zmieniło się przez te lata, dziś dużo częściej nasze życie odbywa się w trybie siedzącym, nie mamy czasu na uprawianie sportu, przez co okazuje się że społeczeństwo tyje na potęgę. Rozwiązanie jest bardzo proste, wystarczy się zastanowić czy nasze gotowanie nie jest przyczyną problemów jakie posiadamy my same i nasze rodziny, czy to nie nasze sosy do mięs, tłuste zupy, bardzo obfite posiłki nie są gwoździem do trumny zwanej zdrowiem? Może zamiast kolejnej porcji golonki warto zdecydować się na rybę w jarzynach, lekkostrawne zupy jarzynowe, zabielane a nie podbijane mąką. Uświadomienie sobie samemu że nasz błąd ma tak wielkie konsekwencje często jest punktem zwrotnym w życiu, warto wiedzieć, że gotowanie zdrowe jest równie przyjemne, aromatyczne i smaczne, wystarczy niewielka ilość dobrych chęci.

  Pieczywo ważnym składnikiem każdej diety