Warzywa i owoce na talerzu

31

Warzywa i owoceNa naszych talerzach pojawia się bardzo niewielka ilość warzyw i owoców, odbija się to niestety w dość poważny sposób na naszej wadze, a także na zdrowiu. Surówki do obiadów są doskonałym pomysłem na urozmaicenie, a także nasycenie , jako drugie śniadanie zamiast batonów czy słonych przekąsek łatwiej nam sięgnąć po owoc. W okresie letnim kiedy nasz organizm przejawia mniejsze zapotrzebowanie na ciężkostrawne posiłki warto wybierać nowalijki jak ogórki, pomidory, rzodkiewki, sałatki owocowe które dostarczają nam niezbędnych substancji odżywczych ale także bardzo łatwo zostają przetrawiane. Podczas przygotowywania obiadów zamiast sosów do mięs warto sięgnąć po smaczniejsze jarzyny duszone na oliwie, z dużą ilością przypraw podsycające nasze kubki smakowe, i pozwalające na szybsza przemianę materii. Ważne jest pokazanie społeczeństwu, że zdrowy tryb życia nie jest trudnym do osiągnięcia zadaniem wystarczy odrobina chęci , codzienne gotowanie pozwala nam na wdrażanie plany w życie.