Kuchnia śródziemnomorska obecnie zaczyna wspinać się na szczyty popularności, małże, kraby, homary, ale także ryby to niezwykłe elementy które powinny jak najczęściej gościć na naszych talerzach. Przyrządzanie w sposób odpowiedni wielu z wymienionych elementów wymaga pewnej wiedzy, gdyż ryby morskie źle doprawione niestety w smaku są bardzo mdłe i bez wyrazu, homary które nie zostały odpowiednio oprawione mają mięso nie tylko bardzo gumowate ale jeszcze niesmaczne. Kuchnia śródziemnomorska to pewna umiejętność łączenia doskonałego smaku jej owoców z przyprawami jak bazylia, tymianek, rozmaryn, mięta, ale również pomarańcze, cytryny czy limonki, nie może zabraknąć także czosnku i papryki które pozwalają na wydobywanie się niezwykłej achromatyczności specjałów. Kiedy decydujemy się na te bogate w kwasy omega 3 specjały warto jednak stawiać na ich świeże wydanie, dzięki czemu każdy jest w stanie ocenić czy dany produkt nie jest już po terminie ważności, czy ostrygi lub małże nie mają bardzo specyficznego zapachu, a ryby nie leżą już od dłuższego czasu w chłodniach.