Oliwa, oliwki figi, czyli Greckie specjały

Grecy posiadają niezwykłe wręcz zamiłowanie do jedzenia, które jest w sposób bardzo specyficzny wręcz celebrowane, posiłki mają być w ogromnych porcjach , smaczne i odżywcze, ale także bardzo kolorowe. Oliwa podobnie jak oliwki spotkać można w wielu potrawach jakie są serwowane, zarówno w formie świeżej, jak sałatka grecka, mousaka, tzatziki, ale również jako dodatek do owoców morza czy zagryzka przy rybach. Najważniejsze staje się w greckiej kuchni zdrowotne działanie oliwy poprawiające naszą przemianę materii, ułatwiające trawienie podobnie jak jałowcówka znana jako Ouzo. Ryby podsmażane z oliwkami , kaparami przepysznym masłem czosknowym i figami to niezwykły rarytas, podobnie jak homary w sosie pomidorowo czosnkowym serwowane na półmiskach przyozdabianych małżami. Warto odwiedzając Grecję skusić się na pieczoną fetę z sosem żurawinowym, jak i kalmary opiekane w cieście. Każdy w Greckiej kuchni odnajdzie wiele niezwykłych smaków, ale także kolorów, które odzwierciedlają charakter mieszkańców, zamiłowanie do życia, biesiad i rodzinnego spędzania czasu.