Góralskie specjały

Każdy region zarówno w naszym kraju jak i na świecie posiada swoje dania popisowe, szczególne kompozycje które pozwalają na rozpoznawalność, ale także zachęcanie klientów do wyszukanych degustacji. Góry w naszym kraju to krainy oscypków, kwaśnicy, pajd chleba ze spyrka, czy przepysznego bigosu. Właściciele restauracji w tych regionach dokładają wielkich starań aby miłośnicy lżejszego jedzenia na co dzień mogli zapoznać się z połączeniem słonego oscypka podawanego na ciepło z dżemem żurawinowym, czy kwaśnicy serwowanej w glinianych miseczkach z kawałkami żeberek pływającymi we wnętrzu naczynia. Oczywiście nie każda, restauracja może szczycić się wyszukanymi smakami, pojawiają się takie miejsca które skutecznie są w stanie zniechęcić do spróbowania potraw, jednak nie ciesz a się one zbyt dużą popularnością i z racji dość poważnej konkurencji zmuszone zostają do zamykania nieudanego biznesu. Odwiedzając Zakopiańskie, czy Szczawnickie regiony warto skusić się na odrobinę regionalnych smakołyków, które okazują się doskonałym pomysłem który z wielka ochotą powtórzymy.