Dieta zdrowa i zbilansowana

18

Dieta zdrowaPrzygotowanie dań zawierających odpowiednią ilość witamin, minerałów, wartości odżywczych wymaga pewnej wiedzy, ale także chęci działania pozwalającego na dostosowanie organizmu, poznanie jego potrzeb i spełnianie ich. Ważne jest aby dieta na która się decydujemy nie była minimalizowana w sposób bardzo sztuczny, czyli na jakiś czas odstawiamy cukier, tłuszcz, czyli szeroko rozumiane węglowodany, a po jakimś czasie powracają one do naszego menu i mamy nadzieję że nasze ciało nie odczuje takich wahań. Gotowanie w sposób zdrowy to pewne umiejętne wykorzystywanie produktów, jakie pojawiają się na naszym rynku, odpowiednia ilość warzyw, tłuszcze nienasycone, kwasy omega 3 pozwalające na prawidłowe funkcjonowanie całości organizmu. Nie ma konieczności odstawiania mięsa, jednak może lepszym sposobem będzie gotowanie je w formie na parze niż na oleju, z jarzynami i surówkami zamiast ziemniaków. Gazowane napoje zamienione na soki, czy wodę mineralną pozwalają na prawidłowe trawienie, a także zapobiegają problemom związanymi ze wzdęciami czy ryzykiem chorób cukrzycowych.