W nowoczesnym społeczeństwie uwaga zwracana na to co znajduje się na naszych talerzach znacznie się wyostrzyła. Niestety otyłość zaczyna przybierać globalny zasięg dlatego tez jedzenie jest czynnikiem bardzo starannie dobieranym. Gotowanie jest niezwykłą dziedziną pozwalającą na puszczenie wodzów wyobraźni nawet kiedy serwujemy jarzyny na parze, czy mięso z wody. Połączenie właściwych składników powoduje że bez względu na to czy mówimy o drobiu, wieprzowinie czy wołowinie każda potrawa zachowuje swoje walory szczególne jak soczystość i kruchość. Podczas pieczenia zamykane są pory w mięsie przez co tłuszcz zostaje wewnątrz gdy gotujemy na parze lub w wywarze całość tłuszczu zostaje wypchnięta na powierzchnię. Warto urozmaicać dietę w jarzyny, owoce dzięki czemu, metabolizm zachowuje sprawne działanie a dodatkowe węglowodany nie zostają w naszym organizmie w postaci tłuszczu. Zdrowa dieta nie musi być nudna i monotonna wszystko zależy w jaki sposób jest przygotowywana. Przyprawy i zioła pozwalają na nadanie nuty wyrazistości, a zarazem bardzo niepowtarzalnego smaku i zapachu zachęcającego do zdrowego odżywiania.