Na naszym rynku z dnia na dzień przybywa restauracji, jednak jedne cieszą się ogromnym uznaniem i popularnością, inne natomiast niestety, szybko znikają z mapy działalności. Ważne, jest umiejętne dostosowanie się do potrzeb, nowoczesnego odbiorcy, surowe wnętrza i banalność nikogo obecnie nie przekonują, pomysł, wyróżnienie się z tłumu to czynnik działający niczym magnes. Restauracje mają na celu pokazanie piękna miejsca w którym klient ma okazję się odnaleźć, wchodząc do wewnątrz ma poczuć niezwykłość, urokliwość, smak i wyszukany gust co zachęci go do pozostania, spróbowania dań jakie serwowane są z menu. Nadmiar w wystroju czy kompletny jego brak niestety powodują że goście mają wątpliwości do jakości jedzenia czy obsługi. Kucharz musi mieć wiedzę w tematyce kulinarnych atrakcji, zmiany w karcie dań poszerzanie oferty, wykluczanie tych pozycji które się nie sprzedają, a zamiana ich na takie które zyskują amatorów. Umiejętne dostosowywanie się do gości to magiczny klucz otwierający serca klientów którzy chętnie wracają w takie miejsca.