Staropolskie specjały w nowym wydaniu

Nowoczesna kuchnia wiele rozwiązań czerpie ze staropolskich znanych i cenionych już receptur składników, czy możliwości jakie czekają na dostosowanie ich do indywidualnych wymagań. Umiejętność gotowania nie jest elementem dostępnym dla każdego odbiorcy, jednak Ci którzy mają okazję do poszerzania swojej wiedzy kulinarnej z wielką ochotą wykorzystują receptury naszych prababć w lekko zmienionym odświeżonym wydaniu. Zupa z konopi która serwowana jest na śląsku jest specjałem regionalnym który dawniej gotowany był przez kilka dni specjalne sita, podbijanie mąką, obecnie zamieniane zostaje na szybkie zmiksowanie i przepuszczenie przez sito, jako zagęstnik dodajemy śmietanę i wywar staje się lżejszy jednak nie traci sycących walorów. Kasza jaglana przestaje być postrachem dla dzieci doprawiona warzywami i podpieczona w piekarniku staje się doskonałym dodatkiem do mięs , czy ryb. Nadziewana ciężkim farszem kaczka, obecnie zamienia się w faszerowanego migdałami, rodzynkami i ananasem kurczaka z bardzo chrupiąca smaczną skórka. Warto szukać ciekawych pomysłów, na niezapomniane smakowe atrakcje.