Makaron często pojawiający się na naszych stołach dodatek, na słodko, z owocami, z sosami, czy mięsem w zupach. Wiele możliwości daje nam ten element, ważne jest jednak dość umiejętne dostosowanie pewnych rozwiązań jakie zostają nam wręczone. Do zup znacznie chętniej wybieramy makarony mniejsze czy cieńsze jak nitki, łazanki, czy zacierki. Nic lepiej w zimowe popołudnie nie rozgrzewa jak aromatyczny rosół z cieniutkimi nitkami makaronowymi, jednak kiedy decydujemy się na bardziej orientalne dania, doskonałym połączeniem jest ryżowy makaron z chińskimi mieszankami jarzyn i rybą zapiekaną w płatkach kukurydzianych czy drobiowym mięsie w sosie słodko kwaśnym. Spaghetti także zyskało wielkie poparcie w naszych kuchniach jednak często decydujemy się na sosy z torebki które w smaku niewiele mają z oryginalnymi sosami Bolognese czy Neapolitański. A wystarczy zdecydować się na pomidory obrane ze skórki podpieczone na maśle z dodatkiem bazylii, ziół prowansalskich i oregano z podduszonym mięsem mielonym i danie włoskie jest znacznie smaczniejsze i z mniejszą ilością chemicznych dodatków.