Kolorowe specjały dla niejadków

Dzieci są najlepszymi recenzentami przygotowanych posiłków, kiedy na ich talerzu pojawiają się nie znane lub bezbarwne elementy często mają opory przed spróbowaniem ich. Warto do diety maluchów wprowadzać jarzyny i owoce jak najwcześniej, dzięki czemu ich smak znacznie się wyostrzy na nowe doznania. Dzieci które mają problemy z jedzeniem warto przekonywać do pomocy w przygotowywaniu dań, które muszą być nie tylko smaczne ale i jak najbardziej kolorowe dzięki czemu maluch znacznie chętniej się na nie skusi. Kiedy zamykamy się na pewne smaki, pozwalając naszemu maluchowi by jadł tylko to na co ma ochotę niestety często wzbudzamy w nim poczucie że coś innego, nowego na talerzu będzie z reguły niesmaczne. Marchewka, czy buraczki to przekleństwo dla wielu rodziców i sztuka wmuszania tych dodatków, bogatych w cenne elementy, a może po prostu zamiast pokrojonej w kostkę marchewki zrobić paski lub świderki , dodać niewielką ilość ananasa i zasmażyć tworząc przepyszny dodatek który maluchy pokochają. Rosół w wydaniu dla dzieci może posiadać makaronowe literki czy wzorki które pozwolą na pewne zachęcenie malca do spróbowania jego smaku .

  Inspiracje w kuchni