Dla wielu właścicieli restauracji szefem kuchni musi być mężczyzna, jest to bardzo krzywdzące stwierdzenie jednak niestety dość mocno zakorzenione w naszych przekonaniach. Niszcząc w pewien sposób ten stereotyp warto przypomnieć sobie że to rosół naszej babci, czy pierogi domowej roboty mamusi są największym rarytasem jaki przez lata pojawia się w naszych wspomnieniach. Kobiety równie dobrze radzą sobie jako szefowe kuchni w restauracjach jeżeli zostanie dana im szansa na wybicie się, rozwinięcie skrzydeł i dostosowanie do wymogów jakie działają na rynku gastronomicznym. Umiejętność łączenia smaków, doprawiania przypraw czy, niezwykłych kulinarnych rozwiązań posiadają równie mocno obie płcie, ważnym aspektem jest działanie mające na celu dowartościowanie kucharza, przyzwolenie na właściwe zarządzanie zespołem który działa dla dobra wspólnego restauracji w której się znajduje. Feminizacja pewnych stanowisk pracy jest koniecznym elementem nowoczesnego rynku zatrudnienia, dzięki czemu także kobiety mogą zarządzać kuchnią w sposób perfekcyjny i bardzo nowoczesny jednocześnie.