Kebab gyros , tortilla

Nasze smaki znacznie się zmieniają, chętnie poznajemy możliwości zarówno z dalekiej Japonii, Chin, jak i Meksyku, czy Turcji. Na naszych ulicach pojawiają się restauracje czy budki w których Kebab podawany przez Turków nikogo już nie dziwi. Kebab w cieście, bułce lub z zestawem surówek jest ciekawym połączeniem smaków związanych z mięsami krojonymi na bardzo cieniutkie plasterki polewane ogromną ilością sosu czosnkowego . Meksykańska Tortilla to doskonały smak zarówno mięsa duszonego w wysokiej temperaturze z czerwoną fasolą, kukurydzą, papryką i bardzo ostrymi sosami jakie serwowane są do tego dania. Polskie odpowiedniki jednak nigdy nie dorównają oryginałowi, warto będąc w odległych miejscach skosić się na regionalne specjały, jak w naszym kraju pierogi ruskie, czy bigos, tak w Meksykańskich tawernach Tortilla nabiera zupełnie innego bardziej aromatycznego, wyostrzonego smaku. Każdy kraj posiada swoje dania popisowe eksportowane obecnie w odległe regiony świata, warto podróżować, także pod względem smakowym po różnych zakątkach sprawdzać jak wiele tajemnic jeszcze przed nami skrywa nowoczesna kuchnia światowa.

  Makarony i dania z nimi w Polskiej odsłonie