Jadalne kwiaty ozdobą dań

Lawenda, szałwia, bratki, róże, nasturcje, to tylko niewielka ilość kwiatów nadających się do spożycia, odpowiednio przygotowane są niezwykłą ozdobą na talerzach. Wielu kucharzy coraz chętniej sięga po ten rodzaj zdobienia wykwintnych i niepowtarzalnych dań jakie serwowane są w restauracjach, warto jednak dokładnie zapoznać się z możliwościami jakie prezentowane są przez dane rośliny. Gdyż w niektórych przypadkach całość rośliny jest jadalna, a w innych tylko młode kwiaty czy paczki nadają się do spożycia. Nowoczesna kuchnia czerpie wiele możliwości z rozwiązań bardzo niepowtarzalnych, róże parzone i obtaczane w białej czekoladzie lub cukrze doskonale wzbogacają desery czy wypieki, bratki podobnie jak i młode kwiaty bzy komponują się z dziczyzną czy jagnięciną. Do owoców morza idealnym połączeniem jest wiciokrzew japoński o bardzo specyficznym słodkim posmaku jak i ogórecznik lekarski o odżywczym posmaku ogórków. Poszukiwanie kompozycji idealnych skłania także do rabatek z kwiatami nowoczesnych kucharzy co pozwala na połączenie precyzji smaku i ulotnego piękna kwiatów.