Lawenda, szałwia, bratki, róże, nasturcje, to tylko niewielka ilość kwiatów nadających się do spożycia, odpowiednio przygotowane są niezwykłą ozdobą na talerzach. Wielu kucharzy coraz chętniej sięga po ten rodzaj zdobienia wykwintnych i niepowtarzalnych dań jakie serwowane są w restauracjach, warto jednak dokładnie zapoznać się z możliwościami jakie prezentowane są przez dane rośliny. Gdyż w niektórych przypadkach całość rośliny jest jadalna, a w innych tylko młode kwiaty czy paczki nadają się do spożycia. Nowoczesna kuchnia czerpie wiele możliwości z rozwiązań bardzo niepowtarzalnych, róże parzone i obtaczane w białej czekoladzie lub cukrze doskonale wzbogacają desery czy wypieki, bratki podobnie jak i młode kwiaty bzy komponują się z dziczyzną czy jagnięciną. Do owoców morza idealnym połączeniem jest wiciokrzew japoński o bardzo specyficznym słodkim posmaku jak i ogórecznik lekarski o odżywczym posmaku ogórków. Poszukiwanie kompozycji idealnych skłania także do rabatek z kwiatami nowoczesnych kucharzy co pozwala na połączenie precyzji smaku i ulotnego piękna kwiatów.