Dla wielu osób kulinarne podboje kończą się na wiernym odtwarzaniu przepisów odnalezionych w książkach kucharskich, na stronach internetowych czy w programach kulinarnych, jednak pojawiają się także osoby czerpiące niezwykłe inspiracje związane z kuchennymi rozwiązaniami, pewnymi połączeniami które nadają bardzo prostym potrawą wyraz wykwintności, delikatności i subtelności. Sztuka kulinarna jest jak malarstwo nie każdy, jest w stanie ją zrozumieć, i okiełznać w jednakowy sposób, dla jednych poczuciem piękna, będą obrazy Picassa, a dla innych Rubensowskie poczucie bytu. Podobnie jest z gotowanie dla jednych pomidorówka będzie szczytem fantazji inni zdecydują się na wyzwanie związane z francuską zupą cebulową w beszamelowej pierzynce. Każdy odnajdzie swoje miejsce w kulinarnym raju, jednak nie każdy, odda serce z wzajemnością. Gotowanie to dziedzina bardzo niezwykła ,rozwojowa i pozwalająca na ukazanie własnego rozumienia dobrego smaku, gustu i kunsztu jaki wymagany jest od kucharza.